Kutatási eredmények a macskák COVID-19 érintettségéről

Az emberek között terjedő koronavírus - SARS-COV-2 vagy COVID-19 - immáron közel egy éve meghatározza a mindennapjainkat. Egyrészt azért, mert sokan betegednek és halnak meg, másrészt pedig a jelentős korlátozások teljesen átalakították a napjainkat. Kevesebb a társadalmi kapcsolatunk, kevesebb a szórakozás, viszont több az otthon, négy fal között töltött idő. Már a koronavírus megjelenésekor napvilágot látott a kérdés, hogy a koronavírusos beteg átadja-e a vírust a háziállatának vagy a háziállata összeszedheti-e máshol és megfertőzheti-e a gazdáját vele. Sajnos akkoriban sokszor egymásnak teljesen ellentmondó információk jelentek meg, egyszerűen nem volt fellelhető tudományos kutatás. Ez most megváltozott…

Egy évvel ezelőtt laikusok, ember- és állatorvosok, virológusok próbálták nyugtatni – többek között – a macskatartókat, hogy nincsen baj, az állatokat nem kell félteni és nem is kell tőlük félni. Mégis halhattunk horrorisztikus híradásokat arról, hogy egy-egy gazdi a vírustól való félelmében kioltotta az állata életét. Ahogy haladtunk előre az időben, egyre többet tudott az emberiség a koronavírusról, ezért ezek az esetek visszaszorultak, a negatív hangok elnémultak. Most viszont megérkezett egy valós kutatás is, ami bizonyítékot adott.

Több országban is vizsgálatok támasztották alá, hogy a koronavírusos gazdival együtt élő házikedvenc – esetünkben macska – szervezetéből kimutatható volt vagy a vírus RNS jelenléte vagy az antitestek, ami az immunválasz igazolása. A legtöbb esetben a cicák teljesen tünetmentesek voltak. Szekvenciaelemzéssel azt is sikerült bizonyítani, hogy a macska a saját gazdájától kapta el a vírust. Ami pedig a legfontosabb, hogy egyetlen esetet sem tártak fel, amikor a gazdi a házikedvencétől betegedett volna meg.

Ezek alapján sikerült igazolni, hogy a macskák ugyan fertőződhetnek, de olyan csekély mennyiségű a vírus a szervezetükben, hogy embert nem fertőzhetnek meg és másik állatot is rendkívül ritkán.

Az Amerikai Egyesült Államokban egy alapos kutatás során olyan kutyákat és macskákat vizsgáltak, amelyek bizonyítottan COVID-19 fertőzött emberrel éltek egy háztartásban. A nyomon követett háztartások mindössze egynegyedében sikerült kimutatni a vírust vagy az ellene termelődő antitesteket a kedvencekben. A vizsgált macskák 47%-a volt érintett vírusfertőzött, de több. mint 80%-uk tünetmentes volt.

Az utóbbi egy évben igazoltan megfertőződött közel 100 millió emberből egyetlen megbetegedést sem okoztak macskák vagy kutyák. Emiatt tehát biztosan állítható, hogy tőlük nem kell félnünk.  

Azt azért fontos kiemelni, hogy fentiekben emberi koronavírusról beszéltünk, mert - sok más állattal egyetemben - a macskáknak is van saját koronavírusuk és a kettő nem tévesztendő össze. Az ugyan veszélyesebb tud lenni számukra, mint a COVID-19, de semmi köze nincs hozzá és ráadásul emberre nem is terjed.

Forrás: Virológia Pécs - Facebook