2021-ben visszatérhetnek a macskakiállítások

A koronavírus megjelenése a nemzetközi turizmus és a vendéglátóhelyek mellett a legnagyobb csapást a rendezvény szektorra mérte. Ahogyan nincsenek nagy koncertek, konferenciák, úgy a macskakiállítások is süllyesztőbe mentek tavaly tavasszal. A nyáron még bizakodó macskabarátok szomorúan vették tudomásul, hogy a vírus és a korlátozások második hulláma megpecsételte a sorsát az őszi szezonnak is. A 2021-es év nem kevesebb kérdőjellel indult, most is korlátozások vannak érvényben – egyenlőre február elejéig biztosan. Megkérdeztük a hazai kiállításszervező macskaegyesületek vezetőit, hogy mik a terveik 2021-re.

MMME - Macskamánia Magyar Macska Egyesület

Aradi Béla, egyesületi elnök elmondta, hogy a szokásos naptárral készülnek – február eleje, március vége, október eleje, november vége. Mivel nem látja esélyét a kiállítás megrendezésének látogatók beengedése nélkül, ezért nagyon valószínű, hogy a tavasziak el kell, hogy maradjanak.

Van egy közös gondolkodás, mivel májusban Európa Kutyakiállítást szerveznek a Hungexpo-n. Amennyiben az a rendezvény megtartásra kerül, akkor a Macskamánia is jelen lehet egy macskakiállítással.

Az elnök szerint a tagok nagyon sajnálták a tavalyi évet, hogy elmaradtak a kiállítások, kapott erről visszajelzéseket is.

Felis Hungarica

Tóth Judit, egyesületi elnök szerint már minden tagjuk és ők is várják a kiállításokat, nem is a verseny, sokkal inkább a találkozás miatt. A tavalyi elmaradt kiállítások részbeni pótlása érdekében a szokásos 3 helyett 4 kiállítással számolnának 2021-ben. Április elején, május végén és október közepén Győrben, decemberben pedig Budapesten tartanának kiállítást.

A Felis Hungarica esetében megtartanák a kiállításokat látogatók nélkül is, de sokkal nagyobb problémát jelent a határok zárása és a nemzetközi korlátozások. A külföldi bírók és a sok nemzetközi résztvevő miatt kétséges, hogy meg tudják-e rendezni a kiállításokat.

PMCE

Beckmann Lászlóné, Marika, az egyesület elnöke szerint, ha egyáltalán tarthatóak lesznek akár kétszáz macskás kiállítások, akkor a látogatók is jöhetnek majd. Egyébként a PMCE szeptemberre és novemberre tervez kiállítást. Marika állítása szerint már mindenki ki van már éhezve a kiállításokra. Nagy a hiánya a találkozásoknak.

Hungarocat

Sajnos kérdéseinkre választ nem kaptunk, de a hivatalosan elérhető információk szerint egyetlen kiállítást tervez az egyesület. Ez lesz az egyetlen nyári kiállítás, mivel júniusban tervezik megtartani Gyulán.

KaTICA Macska Klub

Szintén nem kaptunk választ, de a hivatalosan elérhető információk alapján egy decemberi kiállítással számolnak.


Fentiekre illetve a járványhelyzetre tekintettel arra számítunk, hogy a tavasz végétől lehet reálisabb esély kiállítások megrendezésére. Amennyiben az oltási program felfut, akkor az ősszel szinte biztosan lesz macskakiállítás. Hogy addig hogyan bírja ki a macskás társadalom, találkozások nélkül? Megpróbálunk majd ennek is utánajárni…

Addig is mindenki vigyázzon magára és családjára. A kedves tenyésztőknek pedig sok erőt kívánunk ebben a nehéz időszakban.