A nagy macskás felmérés - 2019

Az online felmérést társadalmi felelősségvállalás keretében egy hazai maine coon tenyésztő és a legnagyobb macskabútor webáruház tulajdonosa, a Drapaki.hu készítette. A készítők kilétét eddig azért helyeztük háttérbe, mert el akartuk kerülni a félreértéseket a motivációnkat illetően, s így előítélet nélkül töltötte ki mindenki. A kérdőívet pontosan 1600 fő töltötte ki.

Bár nem sikerült elérni az országos reprezentativitást, de büszkék vagyunk rá, hogy az ország minden pontjáról érkezett kitöltés. Az ország minden megyeszékhelyéről és minden megye legalább egy kistelepüléséről érkezett válasz. A fővárosból érkezett a kitöltések nagyságrendileg 30%-a. A kitöltők 95%-a nő. Korosztályokat tekintve a kitöltők, több mint 90%-a 19-60 év közötti volt, a 31-45 éves korosztály pedig a legaktívabb.


Kimondottan macskás felmérésről lévén szó a kitöltők 99%-ának van macskája. Méghozzá a képen látható megoszlás szerint jelentős többségben vannak a házimacskások. Ez nem meglepő abból a szempontból, hogy a fajtatiszta macskák hazai piaca csak a rendszerváltás után indult be. Ami elgondolkodtató, hogy a válaszadók 10%-a bevallottan fajtajellegű, de törzskönyv nélküli macskát tart. Ezen cicák többsége a hazai szaporítók "munkájának" köszönhető.

Nagyon sokat kell még fejlődnie a hazai macskatartók szemléletének, ugyanis a válaszadók 2/3-ának nem rendelkezik a macskája azonosító mikrochippel. Ez a szám azért nevezhető szomorúnak, mert a házi macskák jelentős része és a fajtatiszta macskák egy része sem azonosítható biztosan. Kijárós cicáknál nagy jelentősége van, mert elkóborlás, baleset vagy idegen általi befogás esetén a gazdi értesíthető a rendszerben tárolt adatoknak köszönhetően. A felelősségteljes tenyésztők általában chippeztetik a kiscicákat, ezáltal mindig visszakereshetők maradnak probléma esetén. Sajnos ez a szaporítók nagy részéről nem mondható el, ugyanis nem is érdekük, hogy visszakereshetőek legyenek.

A válaszadóknak csak 3,4%-a nyilatkozott úgy, hogy a cica a szabadban él, sosem jön be a lakásba. További közel 24% kijárós, de a lakásba is bemehet. A felmérés alapján a macskák 73%-a komoly kontroll alatt él, kizárólag lakásban tartott, esetleg zárt kifutóba mehet ki. Ez az arány üdvözlendő.

Szolgáltatások igénybe vétele

A macskák 92%-ban ivartalanítottak (vagy hamarosan azok lesznek, mert most még fiatalok). A maradék 8%-ban a tenyésztők is benne vannak. A számok alapján sokan tisztában vannak már annak veszélyével, ha a nőstény macska fedeztetés nélkül sokat tüzel, az életveszélyes is lehet számára.

A kérdőívet kitöltők 2/3-ának nem kellett még éjszakai ügyeletre mennie a cicájával. Mivel a halasztást nem tűrő problémák bármikor előfordulhatnak, nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy hová is kell vinnünk a cicánkat ilyen esetben. Még a fővárosban is kevés az éjszakai ügyeletes állatorvosi rendelő, nemhogy a kisebb településeken. Jó szolgálatot tehet szükséghelyzetben, ha tudjuk, hova fordulhatunk és nem akkor kezdünk el "guglizni", amikor már baj van.

Egy rossz és egyben jó hír a kisállatkozmetikusoknak, hogy jelenleg a válaszadók mindössze 4,3%-a bízza rájuk a macskája szőrzetének karbantartását. A hír azért jó is, mert a válaszadók több, mint 95%-át még megpróbálhatják meggyőzni.

A kérdőívet kitöltők többsége gondos gazdi, odafigyel a kötelező oltások időben történő beadására, viszont közel 28%-uk felejtette már el. Számukra ideális lehet valamilyen emlékeztető alkalmazás használata.

Macskatartás

Alapjában véve elmondható, hogy a macskák táplálása "ahány ház, annyi szokás" alapon működik. Nem vizsgálva a táplálás minőségi dimenzióját is nagyon vegyes a kép. A legtöbben (47,1%) száraz táp + konzerv kombóval etetnek. Szintén nagy tömegben jelenik meg (39,3%) a száraz táp + konzerv + főtt hús összeállítás. Jelentékeny része a kitöltőknek (6%) kizárólag száraz táppal etet. Ez a rágás szükségessége és a fog/szájhigiénia szempontjából nem a legjobb megoldás. Állatorvosok javaslata alapján a cicáknak szükségük van húsfélék rágására is - legyen az nyers/főtt/konzerves. Ennek ellentéteként megjelent egy réteg a válaszadók között (2,3%), akik kizárólag csak nedves konzervet vagy alutasakos eledelt adnak. Ezek hátránya, hogy hosszú ideig - főleg nyáron - nem érdemes elől hagyni 1-2 óránál tovább a maradékot, mert megromolhat. A száraz táp jól illeszkedik a cicák térül-fordul beleeszik sokszor keveset életmódjához és jelentős minőségromlás nélkül elölhagyható. A válaszadók 1,1%-a kizárólag nyers hússal etet. További 4,2% pedig az egyéb választ jelölte a kérdésre, azaz fenti lehetőségeket tetszőlegesen válogatva alkalmazza.

Amennyire széles körben szóródik a táplálási mód megválasztása, úgy az eledelek beszerzése tekintetében sem emelkedik ki különösebben egyetlen csatorna sem. Hangsúlyos többség (50%) webáruházból és/vagy szakáruházból (Fressnapf) szerzi be a macskaeledelt. A hipermarketek (Tesco) polcai is megjelennek (39%) és meghatározók a diszkontáruházak (29%) is. A válaszadók ötöde a helyi kisboltokban is vásárol.

A kérdőívet kitöltők több, mint három-negyede vélhetően tisztában van azzal, hogy a macskák laktózérzékenyek lehetnek, ezáltal az emberi fogyasztásra használt tejek többsége hasmenéses tüneteket okozhat náluk - 78% egyáltalán nem ad tejet a kedvencének. Azok közül, akik adnak, a válaszadók fele csak laktózmentes terméket.

A kitöltők egyértelműen csomosódó kavics vagy homok alomtípus mellett állnak - majdnem 78%. Második leggyakoribb helyre a szilikonos almok kerültek 15% körüli eredménnyel. A fennmaradó válaszadók pedig a fapellet almot választották. Itt vétettünk egy hibát a felmérés készítésekor, ugyanis nem volt lehetőség arra, hogy valaki - pl. kijárós macska esetén - azt válassza, hogy semmilyen almot nem használ. Legközelebb pótoljuk majd ezt a hiányosságot.

Amennyiben nem macskaeledelt, hanem felszerelést szerzünk be, akkor némileg változnak a prioritások. Mindössze 13,5%-a a kitöltőknek vásárol felszerelést helyi kisboltban. Az eledelekhez képest arányaiban kevesebb a hipermarketek (30,6%) és a diszkontáruházak (21,1%) forgalma is. Ezzel szemben sokkal nagyobb a webáruházak (56,6%) és a szakáruházak (68,6%) jelentősége a felszerelések vásárlása esetében.

Egészség

Rendkívül szemléltető a kép. A macskák esetében legsűrűbben előforduló betegségekről a válaszadók 3,8%-a egyáltalán nem hallott. A többség ugyan hallott, de nem tudja, mik ezek. A válaszadók mindössze 44,8%-ának van tapasztalata a FIV és a Felv nevű betegségekről.

Sajnos ennél rosszabb a helyzet a koronavírus esetében. A macskák koronavírusa - ami emberre nem veszélyes - a macskák nagy többségében ártalmatlan állapotban felfedezhető. Ennek egy mutációja - a FIP - viszont halálos betegség. A kérdőívet kitöltők kevesebb, mint negyedének van tapasztalata a betegséggel kapcsolatban. További 33% ugyan hallott róla, de nem tudja mi ez. A válaszadók megdöbbentő többsége - 42,7% - egyáltalán nem hallott a macskák koronavírusáról.

Információk a macskatartásról

Amikor valami szokatlant fedezünk fel a cicáinkon, akkor szinte azonnal elkezdünk gondolkodni, hogy mi baja lehet. Kérdezgetjük a barátokat, ismerősöket. Bújjuk a facebook csoportokat. Az alábbi képen a válaszadók jól látható többsége az állatorvosoktól kér elsőként tanácsot és abban is bízik leginkább. Emellett bár az állatorvos mellett elsőre inkább a barátunktól, ismerősünktől kérdezősködünk, de abban már kevésbé bízunk meg. Az még kivehető, hogy aki a tenyésztőtől kérdez, általában bízik is a válaszában.

A macskatartással kapcsolatos általánosabb infókat a nagy többség (84,4%) a Facebook csoportokból szerzi be. Meghatározó még a macskás könyvek (47,3%) és tenyésztők weboldalain lévő információ (31,8%). Még egy nagyságrenddel kevesebben (19,4%) a macskás magazinokban keresnek információt. A macskakiállításokról és általánosan az internetről 8-8% tájékozódik. Ebben az esetben az állatorvosok abszolút jelentéktelen mennyiségben számítanak tanácsadónak.

Fentiek tekintetében nem meglepő, hogy sokan kiváncsiak és nyitottak lennének gazdiknak szóló macskatartási előadásokra és workshopokra. A válaszadók nagyságrendileg 40%-a biztosan elmenne ilyenekre, további 40% talán. Mindössze a kitöltők kevesebb, mint 20%-a szavazott arra, hogy nem menne el, nem érdeklik ezek.

Vélemények

A felmérés keretében kiváncsiak voltunk a válaszadók általános véleményére is néhány kérdésben. Ilyen volt, hogy milyennek tartják a magyar állattartási-állatvédelmi szabályozást. A kitöltők 3/4-e rossznak, alulszabályozottnak ítéli a területet. Kevesebb, mint 25%-uk szerint jó, de lenne min javítani. Mindössze 1,7% találta kiválónak a szabályozást.

A hazai macskatartás helyzetéről lesújtó az általános vélemény. A válaszadók mindössze 15,2%-a gondolja úgy, hogy a gazdik többsége jól felkészült, jó egészségben és jó körülmények között tartja a macskáját. A fennmaradó 84,8% ennek pontosan ellenkezőjét gondolja. Bőven van hova fejlődni.

A válaszadók egyértelműen (74,4%) annak a pártján vannak, hogy egy nyilvánosan működő Tenyésztői Minősítő Rendszerben érdemes lenne minősíttetnie magát a tenyésztőknek. A válaszadók 23,4%-át nem érdekli a kérdéskör, de csupán 2,2%-uk nem tartja jó ötletnek.

A felmérést 2022-ben tervezzük megismételni.