A nagy macskabútor felmérés I.

Egyszer volt, hol nem volt...

A macskák tartása egyre elterjedtebb Magyarországon. Olyan tenyésztett macskafajták is megjelentek már, amelyekről 10 éve még nem is hallottunk. Sokan tartják a cicákat a lakás melegében vagy kijárósan. Ezáltal növekszik az igény, hogy a lakásban is saját kis helyet kapjanak a kedvenceink, így nem fognak leszorítani minket a kanapéról. Legalábbis ezt gondoljuk, amikor macskás termékeket vásárolunk. 
 
A Drapaki macskabútor webáruház megnyitása előtt piackutatást végeztünk. 114-en töltötték ki internetes kérdőívünket. Ez volt az első macskabútoros kérdőív az országban. Az alábbiakban ennek kiértékelését olvashatjátok.
 

Van macskabútorod?

A kitöltők többsége, több, mint 95%-a nő volt. Ez nem komoly meglepetés, mert a hölgyek általában nyitottabbak a háziállatos csecse-becsékre, berendezésre, mint a férfiak. A válaszadók legnagyobb része a gazdasági szempontból aktív kategóriából töltötte ki a kérdőívet. Több, mint 61%-a a kitöltőknek 26 és 45 közötti, további 11% pedig 46 és 55 év közötti. Jól megoszlott a válaszadók lakóhelye is, ha a települések méretét nézzük. A fővárosban lakik a kitöltők 21%-a, megyeszékhelyen majdnem 23%, nagyvárosban 12%, kisvárosban majdnem 24% és községben pedig 20%.
 
Elhagyagolható volt azok aránya, akiknek a kitöltés pillanatában nem volt macskája és nem is szeretett volna a közeljövőben. A válaszadók közel negyedének egy cicája volt, 72%-nak pedig több. A kitöltők több, mint 83%-ának volt otthon macskabútora, nagyságrendileg 15%-nak ugyan nem, de a következő egy évben szeretne vásárolni. Figyelemre méltó, hogy a kitöltők 46%-a nyilatkozott úgy, hogy rossz állapotú a macskabútora.
 
Minden harmadik válaszadó elégedett volt a bútorával. A fennmaradó 2/3 azonban több problémás részét is megjelölhette a bútorának. A leggyakoribb probléma a macskabútorokkal magának a szerkezetnek a gyengesége, illetve a szizál oszlopok szálasodása, lecsúszása, szakadása. A harmadik leggyakoribb hiba a kárpitozott felületekkel van. 
 

Ennél több helyen el sem romolhat egy macskabútor...

Ha gyenge a szerkezet, akkor túlzott erőhatásra törhet, repedhet vagy akár fel is borulhat. Ezek nagyon veszélyes esetek, mivel nemcsak a bútorban keletkezhet kár, hanem a cicánk is megsérülhet. Az oszlopok szizál köteleinek szakadása, lecsúszása és kiszálasodása komoly esztétikai probléma, amivel sokan küzdenek. Ragasztgatás, tűzögetés...végeláthatatlan. Hasonlóan idegesítő probléma, mikor a kárpitok idejekorán kikopnak, ontják magukból a szöszöket vagy netán szétszakadnak egy nagyobb rohangálás után.
 

Macskabútort az internetről?

A válaszadók 78%-a, tehát hatalmas többsége képek és adatok alapján internetről rendelne macskabútort. Vannak olyanok, akiknek kell, hogy egy boltban fizikai valójában meg tudják "fogdosni" - a kitöltők közel 15%-a ilyen. 7% pedig összekötné a kellemeset a hasznossal és macskakiállításon a cicák mellett macskabútorokat is nézegetne. Hasonlóan nagy arányban vannak azok, akiknek a macskabútorok minősége mindennél fontosabb. A válaszadók közel 72%-a gondolja így. A második legfontosabb egy macskabútor kiválasztásánál az ár (21,9%), a megbízható gyártó (4,4%). Meglepő, hogy alig 2%-a a válaszadóknak tartja fontosnak a garanciális idő hosszát.
 
Arra a kérdésre, hogy van-e a kitöltőknek tapasztalata olcsó macskabútorral, kiegyenlített válaszarány érkezett. 55-45 arányban többségben voltak az igenek. A kapcsolódó kérdés a Drapaki macskabútorokról szólt. Egy prémium minőségű, nagymúltú gyártótól származó, többéves garanciával rendelkező, tartós macskabútort a válaszadók 72%-a hajlandó lenne drágábban is megvenni.
 
A Drapaki macskabútor webáruház 2017 február 1-én megnyitott. A válaszadók 79%-a várta a megnyitást. A kitöltők közel fele vásárlást is tervezett. Köszönjük mindenkinek a kitöltést.